LIFESTYLE

CIASTO Z BORÓWKAMI, CZYLI OSTATNI POWIEW LATA

ciasto-z-borowkami-czyli-ostatni-powiew-lata

Lekkie, owocowe i nieuchronnie przybliżające do końca lata. Ciasto (na zimno) z borówkami.

Nie do końca wiadomo jak je nazwać – lekka chmurka, delikatna pianka? Najszybciej nasuwa się na myśl skojarzenie z popularnymi słodyczami, których nazwę zastrzegła sobie jedna z polskich firm. W każdym razie jest szybkie w przygotowaniu, przyjemne w jedzeniu i tak lekkie, że wcale nie trzeba przestawać po jednym kawałku.

W mojej wersji borówek jest tyle, ile udało się zebrać z trzech krzaczków w ogrodzie. Posadzone dopiero w zeszłym roku, więc ilość owoców nie powala, a do tego dobrane są tak, żeby każdy owocował w trochę innym terminie. Stwierdziłam też, tak dla zasady, że nie będę ich dokupować w sklepie, ale jeżeli macie możliwość użyć więcej owoców to polecam dorzucić jeszcze garść do masy.

CIASTO Z BORÓWKAMI, CZYLI OSTATNI POWIEW LATA

Składniki na lekką piankę z borówkami:

  • 150g herbatników/ciastek zbożowych/oreo
  • Pół kostki masła
  • Szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • Dwie galaretki o smaku owoców leśnych
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • Borówki (u mnie ok. 600-700g)
  • 150 g mascarpone

Przygotowanie:

Robimy galaretkę, zmniejszając ilość wody z 500 do 400 ml na sztukę. Odkładamy do momentu aż będzie zaczynała tężeć.

Herbatniki lub inne ciastka kruszymy bardzo drobno – ja wsadzam je zwykle do rozdrabniacza. Roztapiamy masło w rondelku i łączymy z herbatnikami, dodając do smaku np. kardamon.

Masę z ciastek przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki. Spód zastygnie w czasie kiedy my i tak czekamy na galaretkę.

*ja użyłam zwykłych herbatników, bo Tobi uwielbia wyjadać i wykradać takie okruszki, dlatego nie dodałam tam kakao i nie skorzystałam z oreo, a smak ratuję kardamonem, ale jakby co możliwości są nieograniczone.

CIASTO Z BORÓWKAMI, CZYLI OSTATNI POWIEW LATA
CIASTO Z BORÓWKAMI, CZYLI OSTATNI POWIEW LATA

Galaretkę, która zaczyna nam już od spodu tężeć miksujemy i dolewamy powoli skondensowane mleko. Miksujemy jeszcze 2-3 minuty na wysokich obrotach. Nie obawiajcie się, masa cały czas jest rzadka.

Z borówek odkładamy trochę do dekoracji ciasta, a pozostałą część dzielimy na pół. Połowę owoców wsypujemy do tortownicy i zalewamy masą. Odkładamy ciasto do lodówki na 10 minut, żeby zaczęło tężeć.

W między czasie drugą połowę borówek blendujemy z serkiem mascarpone, do smaku można dodać odrobinę cukru pudru, jeżeli trafiły Wam się kwaśne owoce.

Masę z serkiem wykładamy na nasze ciasto – można równą warstwę, można fantazyjne. Dekorujemy ciasto odłożonymi wcześniej owocami. Całość wkładamy jeszcze do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego!

CIASTO Z BORÓWKAMI, CZYLI OSTATNI POWIEW LATA
CIASTO Z BORÓWKAMI, CZYLI OSTATNI POWIEW LATA
35 Komentarze


Komentarze (35)

  1. Honorata
    28 sierpnia 2019 at 7:42 pm

    Takie ciasta lekko schłodzone są idealne na upały.

  2. Anna
    28 sierpnia 2019 at 7:47 pm

    Kocham borówki! Zawsze zastanawiałam się, czy dałabym radę zrobić z nich jakiś deser albo ciasto, bo zawsze pożeram jakieś chore ilości tych owoców stojąc przy kuchennym blacie, bo nie mogę się oderwać aby przejść do stolika i usiąść. Smutno brzmi to owocowe pożegnanie lata, ale to ciasto musi być wspaniałe!

  3. Justyna
    28 sierpnia 2019 at 8:04 pm

    Muszę przyznać, że wygląda apetycznie 😀

  4. Toukie
    28 sierpnia 2019 at 8:14 pm

    Bardzo ładne Ci to ciasto wyszło, a borówki bardzo lubię. Kojarzą mi się właśnie z końcem lata 🙂

  5. Atrakcyjne wakacje
    28 sierpnia 2019 at 8:22 pm

    Wykorzystamy przepis bo borówki akurat mamy 😃

  6. Kasia
    28 sierpnia 2019 at 8:36 pm

    Ciasto wygląda obłędnie. Robisz przepiękne zdjęcia- pierwsza klasa.

  7. zaczytanamarzycielka8
    28 sierpnia 2019 at 10:38 pm

    Mój mąż uwielbia takie placki, ja do końca za nimi nie przepadam 😉

  8. Neave
    28 sierpnia 2019 at 11:49 pm

    Wygląda pysznie ale z moimi zdolnościami znowu by mi coś wypłynęło jak w serniku na zimno 🤣

  9. Agnieszka Ciemińska
    29 sierpnia 2019 at 1:26 am

    Borówki czyli jagody, a są tez borówki czerwone, coraz rzadziej spotykane, Placuszek pierwsza klasa, niam.

  10. Karolina / Nasze Bąbelkowo
    29 sierpnia 2019 at 7:04 am

    Dawno takiego ciasta na zimno nie jadłam – a kiedyś należały do moich ulubionych. Dzięki, że mi o nich przypomniałaś 🙂

  11. Irena-Hooltayewpodrozy
    29 sierpnia 2019 at 7:23 am

    Od ciast się trzymam z daleka.
    Nie umiem piec.
    Jednak taki rarytas na zimno to bym zrobiła.
    Zwłaszcza,że uwielbiam borówki.
    Pozdrawiam-)

  12. Revelka
    29 sierpnia 2019 at 10:25 am

    Jak to smakowicie wygląda 🙂 lecę po borówki 🙂

  13. krystynabozenna
    29 sierpnia 2019 at 10:31 am

    Pysznie to wygląda, nie ma to jak ciasto wałasnej roboty 🙂
    Dlatego nie jadam sklepowych 🙂

  14. Julia
    30 sierpnia 2019 at 6:28 am

    Wygląda mega apetycznie, uwielbiam ciasta z borówkami 🙂

  15. MangoMania
    3 września 2019 at 5:51 pm

    Nie jestem owocomaniakiem, ale borówki amerykańkie to jedyne owoce po które sięgam w sezonie najczęściej.

  16. izabela
    3 września 2019 at 5:53 pm

    wygląda apetycznie muszę przyznać

  17. Atrakcyjne wakacje
    3 września 2019 at 6:20 pm

    Teraz juz na upały nie pomoże bo ich nie ma 😁

  18. Atrakcyjne wakacje
    3 września 2019 at 6:44 pm

    Chyba że jeszcze nadejdą upały, to będzie jak znalazł

  19. Ciekawska Magdalena
    3 września 2019 at 7:14 pm

    Zrobiłaś mi duża ochote na ciacho

  20. Donna
    3 września 2019 at 10:14 pm

    Uwielbiam owoce i każde ciasto z ich udziałem smakuje mi wyśmienicie 🙂 tego przepisu jeszcze nie znałam.

  21. Wiola
    4 września 2019 at 8:21 am

    Ciasto wygląda efektownie🙂

  22. monikabloguje
    4 września 2019 at 8:41 am

    Jak to ciasto cudownie wygląda! Jestem w siódmym niebie, muszę zrobić, póki jeszcze borówki są dostępne 🙂

  23. Małgorzata
    4 września 2019 at 9:30 am

    Wspaniałe ciasto idealne na zakończenie lata

  24. Ewelina
    4 września 2019 at 9:42 am

    Wygląda na bardzo smaczne. Latem stawiam na takie lekkie ciasta 🙂

  25. Mayka.ok
    4 września 2019 at 10:14 am

    Choć ciasta uwielbiam i słdycze same w sobie, to jednak tych z rodzaju pianek nie lubię, zawsze zjem dwa kęsy i mam dość 😀

  26. Agnieszka
    4 września 2019 at 10:53 am

    Wygląda mega apetycznie- lubię takie ciasta, lekkie, nie dające poczucia przesadnej sytości. A borówki trzeba jeść póki świeże- to prawdziwa kopalnia witamin!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

  27. Agnieszka Ciemińska
    4 września 2019 at 11:17 am

    Kolor zacheca do kosztowania, na szczeście borówki są w sklepie, sezon na jagody niestety minął.

    • Bea
      7 września 2019 at 2:06 pm

      Na szczęście tutaj praktycznie każde owoce się sprawdzą 🙂

  28. Gosia
    4 września 2019 at 11:23 am

    Ciasto wygląda rewelacyjnie! Ja bym borówki zastąpiła jagodami-było by idealnie dla mnie

    • Bea
      7 września 2019 at 2:05 pm

      Spokojnie można zastąpić, ja akurat mam borówki na ogrodzie, więc są borówki 🙂

  29. Ania
    4 września 2019 at 1:26 pm

    Takie ciasto mogłabym jeść cały rok 😀

    • Bea
      7 września 2019 at 2:05 pm

      Można robić co tydzień i tylko owoce zmieniać 😉

  30. Roksana www.kopanina.pl
    5 września 2019 at 8:35 pm

    Wygląda bardzo apetycznie, pięknie je udekorowałaś 🙂 borówki to dla mnie symbol lata, uwielbiam je

    • Bea
      7 września 2019 at 2:04 pm

      Dziękuję za miłe słowa 🙂

  31. Łukasz Jarych
    18 września 2019 at 6:16 pm

    Ostatni powiew lata, hmm a zimno już jak na jesieni 🙂 Ciasto super, mniam!

Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są*