LIFESTYLE

KARKÓWKA Z GRILLA WG PRZEPISU CIOCI HANI

karkowka-z-grilla-wg-przepisu-cioci-hani

Dopiero co mignął mi gdzieś artykuł jak to 43% Polaków ogranicza spożycie mięsa przechodząc na flexiwegetarianizm. Chylę czoła i szczerze popieram. Jednak o ile w obecnie panujących upałach sama preferuję sałatki, rybki, twarożki i jedzenie na zimno-letnio, o tyle nie wyobrażam sobie grilla bez mięsa. A dokładnie bez kiełbasy.

Jak już tak sobie szczerze opowiadamy to przyznam się od razu, że moja kiełbasa powinna na pierwszy rzut oka przypominać raczej czysty węgiel, a do niej preferuję ketchup pomieszany z musztardą. Przepraszam bardzo, ale tak już mam. Jak mam robić grilla i nie zjeść takiej kiełbaski, względnie innego fajnie podpieczonego mięska, to mogę nie rozpalać wcale, szkoda zachodu.

Jednak od zeszłorocznej majówki moją drugą ulubioną potrawą z grilla jest marynowana karkówka. I znowu, to nie jest nic supernaturalnego, są tu gotowe mieszanki przypraw z marketu, to jest po prostu smaczne. Bo taki ma być według mnie grill – po prostu smaczny. I nieważne ile grzechów przy nim popełnię, to są wakacje, to są ciepłe wieczory, to jest przyjemność – nic innego się tutaj nie liczy.

KARKÓWKA Z GRILLA

Jeżeli też traktujecie grillowanie w kategoriach hedonistycznych to wrzucam Wam przepis na karkówkę, który musicie wypróbować!

Karkówka z grilla – składniki:

  • 1,5 kg mięsa (karkówka, ale próbowałam też na schabie i było równie pyszne)
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki przyprawy do klasycznego grilla 
  • 1 łyżka przyprawy do pikantnego grilla
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki ginu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso kroimy na cienkie kotleciki – im bardziej cienko uda nam się je pokroić tym lepiej, ewentualnie możecie spróbować je porozbijać.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Smarujemy każdy kawałek mięsa i układamy w misce. Tak naprawdę nieważne jak fajni i instagramowi chcecie być, najdokładniejsze pokrycie mięsa marynatą zapewni wymieszanie tego rękoma. Bo tak właśnie robią profesjonaliści.

Mięso odkładamy na kilkanaście godzin, najlepiej dobę. A potem układamy na grillu i smażymy. Smakuje dobrze ze zwykłą musztardą, ale jeżeli pokusicie się o wykonanie jakiegoś jogurtowego sosu z nutą świeżej mięty to z pewnością tego nie pożałujecie.

Jeżeli chodzi o gin to w oryginalnym przepisie cioci Hani go nie ma, ale jak nie macie całej doby na marynowanie i robicie grilla na spontanie to jest to sposób na szybsze uzyskanie miękkiego mięsa, które świetnie Wam się ugrilluje i nie wyjdzie z tego podeszwa z rusztu, a uwierzcie, że nie raz już zdarzało mi się jeść karkówkę w takim wydaniu…

KARKÓWKA Z GRILLA
KARKÓWKA Z GRILLA

Smacznego!

Oby pogoda sprzyjała wszystkim letnim przyjemnościom!

KARKÓWKA Z GRILLA
67 Komentarze
Tagi: ,


Komentarze (67)

  1. Inga
    15 czerwca 2019 at 10:31 am

    Wygląda przepysznie! Cóż ja jem od dawna tylko drób bo tak zalecają przy chorej tarczycy ale od czasu do czasu karkówkę z grila wciągnę 😉

  2. Małgorzata
    15 czerwca 2019 at 10:52 am

    Smacznie wygląda. Osobiście danai przygotowuję na szybko. Więc przyprawa i do pieca. Wiem, nie zamaterowane. Szczerze, ja smaku chyba nie odróżniam. bo kiedyś tak robiłam.

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:32 pm

      Ja jednak czuję różnicę i jak mam czas to nawet godzinkę czy dwie przed pieczeniem wolę wsadzić mięso w jakąś marynatę 🙂

  3. Beata Herbata
    15 czerwca 2019 at 11:53 am

    Osobiście mięsa nie jem ale wiem kto w mojej familii lubi wię sprawdzę tenże przepis 🙂

  4. Wiola
    15 czerwca 2019 at 12:20 pm

    Kartkówki nie lubię, ale inne mięsko, jak najbardziej🙂

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:30 pm

      Tak jak pisałam, spokojnie można próbować z innym 🙂

  5. Mayka.ok
    15 czerwca 2019 at 12:27 pm

    U mnie bezwarunkowo kiełbaska musi być praktycznie spalona + ketchup, musztarda i chrzan 😀

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:29 pm

      Dogadałybyśmy się na wspólnym grillu!

  6. Monika
    15 czerwca 2019 at 12:49 pm

    Ja najbardziej lubię kartkówkę z grilla podlewaną piwem i tak jak ty uważam, że grill ma być smaczny 🙂

  7. Świat Toli
    15 czerwca 2019 at 1:03 pm

    Uwielbiam karkówkę.Ale apetycznie wygląda. Dzisiaj też mam na obiad grilla.

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:29 pm

      Ja też chciałam robić na obiad, ale ostatnio jest na to zdecydowanie za ciepło w ciągu dnia.

  8. karolinka_witkowska
    15 czerwca 2019 at 7:13 pm

    W następny weekend mam wolne, więc karkóweczka z grilla wleci jak nic 😀

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:28 pm

      Świetnie!

  9. Bookendorfina
    15 czerwca 2019 at 7:27 pm

    Grill rządzi się swoimi mięsnymi prawami, karkówka musi być, podobnie jak ryba w warzywach. 🙂

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:27 pm

      Jestem ciekawa tej ryby w warzywach!

  10. Agnieszka
    15 czerwca 2019 at 9:35 pm

    Fleksiwegetarianizm? o rany, a co to? zaraz sobie wygogluję;)
    Taka karkóweczka jest na wagę złota, wpraszam się na grila!;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:27 pm

      Heh, nie ma to jak wujek Google. W sumie mogłam wyjaśnić, że chodzi o ograniczanie spożycia mięsa 🙂

  11. MangoMania
    16 czerwca 2019 at 2:23 pm

    Karkówki nigdy nie jadam na grilu, nie lubię tego mięsa chociaż ma wielu smakoszy.

  12. Vademecum Mamy
    16 czerwca 2019 at 4:10 pm

    Mąż uwielbia karkówkę. Ma swój sprawdzony przepis. Ostatnio właśnie grillowal.

  13. Instytutdesignu
    16 czerwca 2019 at 4:35 pm

    Uwielbiam karkówka.

  14. Monika Monime.pl
    16 czerwca 2019 at 8:27 pm

    Karkówka jest moim ulubionym mięsem z grilla, ale rzeczywiście trzeba umieć ją przyrządzić.

  15. krystynabozenna
    16 czerwca 2019 at 10:12 pm

    Nie ma to jak przepisy naszych cioć 🙂

  16. Paulina
    17 czerwca 2019 at 1:26 pm

    Chętnie wypróbuje przepisu 🙂

  17. Małgorzata
    18 czerwca 2019 at 10:03 pm

    Mniamm wygląda wspaniale. Mam wielką ochotę na kawał karkówki, chyba dlatego, że bardzo rzadko jem wieprzowinę ze względów zdrowotnych

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:25 pm

      Czasem kubki smakowe domagają się czegoś niezdrowego 🙂

  18. Ania W
    18 czerwca 2019 at 10:26 pm

    ja ciągle jakoś nie mogę się przekonać do karkówki… jednak wszyscy moi bliscy za nią przepadają, więc chętnie wykorzystam przepis 🙂

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:25 pm

      Super 🙂

  19. ania
    18 czerwca 2019 at 11:45 pm

    jakie pyszności, ciocia Hania wie co smaczne

  20. Aleksandra Załęska
    19 czerwca 2019 at 11:16 am

    Choć nie lubię karkówki, to ta z Twojego przepisu wygląda bardzo apetycznie i z chęcią bym jej spróbowała 🙂

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:25 pm

      Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

  21. Bielecki.es
    19 czerwca 2019 at 8:17 pm

    Dopiero przede mną pierwszy w tym sezonie grill, dzięki za podpowiedz na ciekawą marynatę 😉

  22. Łukasz Jarych
    20 czerwca 2019 at 7:38 am

    Byłem na wielu dietach ale tej warzywnej najbardziej nie znosiłem, schudłem i źlę się czułem – dla mnie tylko mięso!

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:50 pm

      Dietę trzeba dobrać pod siebie, ja np. jestem mięsożerna, tak mówi moja grupa krwi 😉

  23. StaraPannaZKotem
    20 czerwca 2019 at 8:19 am

    Ciocia Hania zdecydowanie wie, co dobre!❤️
    Dobrze przyrządzona karkówka to coś wspaniałego, a alkohol w kuchni osobiście stosuję, gdzie się tylko da, bo to po prostu zawsze wychodzi żarciu na dobre (a potem można tez po prostu sobie polać, z tonikiem!😀)

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:49 pm

      Ja alkoholem zwykle marynuję, leję co jest pod ręką 😀 ale np. wino w potrawach niezbyt lubię, zdecydowanie wolę je wypić z kieliszka 😉

  24. Ewa
    20 czerwca 2019 at 3:24 pm

    Karkówka to klasyka na grilla.

  25. Atrakcyjne wakacje
    20 czerwca 2019 at 9:14 pm

    Karkówka odpada zupełnie ale przepis ciekawy 👍

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:48 pm

      Można wypróbować na innym mięsku 🙂

  26. Joanna Bogielczyk
    21 czerwca 2019 at 2:24 pm

    Myślę, że jeszcze jutro przyrządzę tę marynatę Cioci Hani. 🙂

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:47 pm

      Super, daj znać jak wyszło! 🙂

  27. Bookendorfina
    21 czerwca 2019 at 3:13 pm

    Dziś na ryneczku widziałam naprawdę ładne karkówki, aż szkoda mi było, że ten weekend nie będzie pod hasłem grilla. 😉

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:47 pm

      Niestety nie zawsze jest czas 🙂

  28. Ladylemon
    21 czerwca 2019 at 8:15 pm

    Składniki dobrze mi znane, choć nigdy nie próbowałam karkówki z ginem 🙂 Nie grillujemy też na tackach – wolimy, gdy zapach węgla fajnie przechodzi przez mięso 😉 Ale karkówki prezentują się smakowicie, gdy kupię gin, wypróbuję przepis.

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:47 pm

      Z tymi tackami to w ogóle są kontrowersje – jedni mówią, że nie wolno bez, bo szkodliwie, inni że nie można na tackach, bo wtedy to już w ogóle trujące. Ja z zasady na tackach grilluję rzeczy, które przez ruszt mogą mi wpaść w ogień, czyli wszystkie warzywka, karkówkę różnie, a kiełbasę bez tacki 😉

  29. strazaczka
    21 czerwca 2019 at 8:20 pm

    Uwielbiam grilla i jeszcze w dobrym torzystwie to jest to

  30. Żaneta
    21 czerwca 2019 at 8:28 pm

    Ja to jednak postanowiłam schudnąć i takie karkóweczkę, to tylko mogę sobie na zdjęciach pooglądać. Zawsze wrzuciłam kawałek mięsa ms grill i dziękujemy, ale na 100% nie smakowało tak, jak po zastosowaniu twojego przepisu. Pewnie wypróbuję, w końcu to że ja się odchudzam nie znaczy, że rodzina musi cierpieć.

  31. Żaneta
    21 czerwca 2019 at 8:29 pm

    Ja to jednak postanowiłam schudnąć i takie karkóweczkę, to tylko mogę sobie na zdjęciach pooglądać. Zawsze wrzuciłam kawałek mięsa ms grill i dziękujemy, ale na 100% nie smakowało tak, jak po zastosowaniu twojego przepisu. Pewnie wypróbuję, w końcu to że ja się odchudzam nie znaczy, że rodzina musi cierpieć

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:45 pm

      Może uda się jakiś kęs dziubnąć przy okazji 😉

  32. Marcin
    21 czerwca 2019 at 8:38 pm

    Dla mnie najlepsze mięso z grila to bez żadnych dodatków tylko pieprz i sól.

    • Bea
      21 czerwca 2019 at 8:44 pm

      Takie też lubię, ale nie z grilla, raczej z patelni 🙂

  33. Żanetta
    21 czerwca 2019 at 8:47 pm

    Nie mogę odkleić od tych zdjęć 😉 Tak sobie myślę, że chyba użyję twojego przepisu i grillowej patelni jutro. Niestety nie wybieramy się nad wodę, wiec przygotuję tą karkówkę domowym sumptem.

  34. Atrakcyjne wakacje
    22 czerwca 2019 at 7:46 am

    Najbardziej lubimy kurczaczka I warzywa

  35. MangoMania
    22 czerwca 2019 at 9:16 am

    Uwielbiam grilowane warzywa, a karkówka jak wspominałam już nie należy do mięs jakie mi odpowiadają.

  36. Ciekawska Magdalena
    22 czerwca 2019 at 10:32 am

    Nie przepadam za karkowka ale jak na grillu jest dobrze zrobiona to zjem

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:23 pm

      To ja też tak mam, w sumie w inny sposób karkówki nie jem 😀

  37. Donna
    22 czerwca 2019 at 2:33 pm

    Za karkówką nie przepadam i jej nie jem, za to moi rodzice zawsze ją szykują jak palimy grilla 🙂

    • Bea
      23 czerwca 2019 at 5:23 pm

      To może oni wypróbują przepis albo zaskoczysz ich i zrobisz dla nich 😉

  38. Karolina
    23 czerwca 2019 at 5:11 pm

    Super post ja uwielbiam karkówkę 🙂

  39. Małgorzata
    26 czerwca 2019 at 10:08 pm

    Kawałek karkówki – czemu nie! Patrząc na to zdjęcie, aż zgłodniałam 🙂

  40. Kasia
    27 czerwca 2019 at 10:37 pm

    Nie wiem gdzie ci Polacy bo u każdego widzę kiełbę i mięso na grillu. Musi być tylko do rze zrobione i przyprawione.

    • Bea
      28 czerwca 2019 at 10:19 pm

      Ja też osobiście znam niewiele takich osób 🙂

  41. Joanna
    28 czerwca 2019 at 9:41 pm

    Idealnie. Biorę i idę. Będzie na jutro 🙂

    • Bea
      28 czerwca 2019 at 9:55 pm

      Super 🙂

  42. Ewa
    29 czerwca 2019 at 4:19 pm

    Super, jutro też robię grilla ze znajomymi, spróbuję odtworzyć Twoje dzieła 😉

    • Bea
      30 czerwca 2019 at 12:33 pm

      Smacznego! 🙂

  43. Bielecki.es
    22 sierpnia 2019 at 2:26 am

    Takie rzeczy to ja biorę w ciemno 😉

    • Bea
      22 sierpnia 2019 at 8:59 pm

      Ja też! 🙂

Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są*