LIFESTYLE
swiateczne-pierniczki-na-ostatnia-chwile

Wszyscy jesteśmy zabiegani. Jedni ogarnięci przedświąteczną gorączką, inni mający świąt po dziurki w nosie. Wszyscy jednak chętnie schrupaliby jakiegoś świątecznego pierniczka do kawki, a przecież wiadomo, że po pierwsze najlepsze są te domowej roboty, a po drugie, że dobre pierniczki trzeba zrobić odpowiednio wcześniej i perfekcyjne panie domu ciasto na nie zagniatają miesiąc przed Wigilią.

Otóż dla wszystkich, którzy jak zwykle nie zdążyli za wszystkim, a świąteczną rozpiskę obowiązków zgubili jeszcze w listopadzie, przychodzę dzisiaj z ratunkiem. Pierniczki, które robią się łatwo i przyjemnie, zawsze wychodzą, a do tego są od razu idealne do zjadania – jak najlepsze wyroby niedoścignionych gospodyń, co to odleżały przepisowy miesiąc w pojemniczku.

Gwarantuję, że jak zrobicie je raz to będziecie robić znowu (można też od razu zacząć od podwójnej porcji), a później niestety konieczny okaże się zakup słoja na ciasteczka, dodatkowych foremek i ozdobnych posypek.

Zapraszam!

Składniki (na pojedynczą porcję ok. 20-25 sztuk):

  • 200 gram masła (zimne)
  • 350 gram mąki
  • 1 jajko
  • 150 gram cukru pudru
  • 50 gram mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierniczków*

*lub wybranej mieszanki przypraw korzennych, których dostępne są teraz przeróżne wersje. Ja daję czasem po prostu cynamon lub kardamon i też mi wystarczy. A jak nie dacie nic to po prostu będą mniej świąteczne.

Wykonanie:

Masło posiekać. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wbić jajko i szybko zagnieść. Ugniatać trzeba energicznie, bo jak będziecie się obijać to ciasto zacznie kleić się do rąk.

Z ciasta uformować dwie kule, mniej więcej tej samej wielkości (szybciej się wtedy schładza), zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce co najmniej pół godziny.

Piekarnik zagrzać na 175 st. C.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremką dowolnie wybrane kształty, po czym układać je na blaszce na papierze do pieczenia.

Piec ok. 9-12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika mogą wydawać się miękkie, trzeba je chwilę wystudzić przed ściągnięciem do jakiegokolwiek naczynia, bo mogą się poodkształcać.

Gotowe pierniczki dekorujemy w sposób dowolny. Ja zwykle bawię się gotowymi pisakami i robię lukier z soku z cytryny i cukru pudru (4 łyżki soku na 80 gram cukru pudru). Z lukrem trzeba trochę popróbować, bo jak jest rzadki to lepiej się nim rysuje, ale jak przesadzimy to będzie się rozlewał. Do tego często mieszam go z barwnikami i oczywiście dodaję kolorowe posypki. Wszelka świąteczna kreatywność jest tutaj mile widziana.

Jak widać w tym roku z moją weną twórczą nie było najlepiej i postawiłam raczej na foremki, które wyciskają nam gotowe wzorki na ciasteczkach – to też jest dobre rozwiązanie, a przecież liczy się przede wszystkim smak. Dajcie znać czy wypróbujecie ten przepis i jakie świąteczne ciastka lubicie najbardziej.

Na koniec chciałam Wam życzyć WESOŁYCH, ale SPOKOJNYCH ŚWIĄT, wypełnionych przyjemnościami i wspólnym celebrowaniem tych magicznych świątecznych chwil.


59 Komentarze

Komentarze (59)

  1. Holly
    20 grudnia 2018 at 5:43 pm

    Ja już swoje zrobiłam według własnej receptury. A nawet choinkę🙂

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:33 pm

      Widziałam, jest super 🙂

  2. Świat Toli
    20 grudnia 2018 at 10:09 pm

    Chyba nigdy nie robiłam pierniczków, ale w przyszłym roku dzieci będą większe i będę chciała żeby miały wspomnienia wspólnego robienia pierniczków.

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:33 pm

      To dobry moment na pierwsze pierniczki 🙂

  3. BEATA REDZIMSKA
    20 grudnia 2018 at 10:09 pm

    Nawzajem, zdrowych spokojnych swiat. Przepysznie wygladaja te pierniczki, dla mnie to taki nieodzowny smaczek polskiej wigilii i wspomnienie dziecinstwa. Pozdrawiam serdecznie Beata

  4. krystynabozenna
    20 grudnia 2018 at 10:24 pm

    I jakie piekne i jakie świąteczne 🙂 Podobają mi się 🙂

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:34 pm

      Dziękuję 🙂

  5. Aneta
    21 grudnia 2018 at 2:12 am

    Pierniczki dobre na wszystko. Twoje wyglądają niezwykle smakowicie i uroczo. 🧡

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:34 pm

      Dziękuję 🙂

  6. Aneta
    21 grudnia 2018 at 4:31 am

    Życzę Wam pięknych i radosnych Świąt spędzonych tak jak lubicie. Dużo miłości, pyszności i wyjątkowej magii. Wesołych Świąt. 🌲

  7. Tomek
    21 grudnia 2018 at 6:42 am

    My pierniczki już dawno mamy gotowe. Kształty jednak mniej fantazyjne.

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:34 pm

      Najważniejsze, że są smaczne 🙂

  8. Monika Kilijańska
    21 grudnia 2018 at 9:50 am

    Już chyba nie zrobię, jakoś nie mam sił na pierniczki w tym roku.

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:35 pm

      Ale to jeden z najłatwiejszych i najprzyjemniejszych wypieków 🙂

  9. sylwia skowyrska
    21 grudnia 2018 at 2:45 pm

    No dobra, muszę się w końcu zmotywować, nikt inny zamiast mnie ich nie zrobi ;p

  10. erepetitio
    21 grudnia 2018 at 3:33 pm

    śliczne pierniczki 🙂

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:35 pm

      Dziękuję 🙂

  11. Agnieszka
    22 grudnia 2018 at 8:09 am

    U mnie już dawno zrobione;)
    Wesołych i aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia!

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:35 pm

      Bo Ty jesteś z tych perfekcyjnych pań domu 😉

  12. Eff
    22 grudnia 2018 at 12:23 pm

    Nigdy nie robiłam pierniczków, ale w tym roku chce spróbować. Jedyne co to chciałabym żeby były miękkie a nie twarde także muszę poszukać takiego przepisu 🙂
    Wesołych Świat! 🙂

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:36 pm

      To ja myślę, że właśnie znalazłaś 😉

  13. Kasia
    22 grudnia 2018 at 1:11 pm

    Nam się przydadzą pierniczki last minutę. Te pieczone 3 tyg temu dawno zniknęły

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:37 pm

      Widocznie zapomniałaś o kartce „Nie rusz, to na święta!” 😀

  14. MangoMania
    22 grudnia 2018 at 1:35 pm

    Pieknie wyszły i na pewno są smaczne:)

  15. StaraPannaZKotem
    22 grudnia 2018 at 1:58 pm

    Z Moją Młodszą Siostra mamy naszą własna pierniczkową RECEPTURĘ, która dość elastycznie ewoluuje, w zależności od ilości wina, wypitego w trakcie ich robienia😜
    Wzajemnie życzę Ci pięknych i magicznych Świąt!❤️😘

    • Bea
      22 grudnia 2018 at 4:42 pm

      Wierzę, że zawsze są pyszne. I jadalne. I pewnie mają bardziej fantazyjne wzory wtedy ;p

  16. Magdalena
    22 grudnia 2018 at 3:08 pm

    Dekoracja pierwsza klasa. Podoba mi się też to, że pokazałaś krok po kroku jak wygląda proces produkcji:)***

  17. GosiaK
    22 grudnia 2018 at 5:29 pm

    Robiłyśmy z Córcią pierniczki w każdą niedzielę grudnia a i tak nie zostało ani jedno ciasteczko😁😂 chyba jutro zrobimy kolejną partię. 😁

    • Bea
      24 grudnia 2018 at 9:43 am

      Całe szczęście, że przed samą Wigilią jest jeszcze niedziela 😀

  18. Małgorzata
    22 grudnia 2018 at 6:42 pm

    Piękne wyszły 🙂 Nie ma świąt bez pierniczków 🙂 Wesołych Świąt życzę !!!

    • Bea
      24 grudnia 2018 at 9:49 am

      Ja zawsze dodaję jeszcze ‚nie ma świąt bez makówek!” 😉

  19. Ola
    22 grudnia 2018 at 7:14 pm

    W tym roku odpuściłam pieczenie pierników, ale twój przepis.zapisuje na za rok:)

    • Bea
      24 grudnia 2018 at 9:47 am

      Super 🙂

  20. Aleksandra
    22 grudnia 2018 at 9:12 pm

    Udało mi się wcześniej upiec pierniki, ale w razie czego warto mieć ten przepis 🙂

    • Bea
      24 grudnia 2018 at 9:48 am

      Nigdy nie wiadomo, mogą nagle zniknąć przed świętami 😀

  21. StaraPannaZKotem
    22 grudnia 2018 at 10:01 pm

    No nasze pierniczki zawsze są ekstremalnie wręcz zajebiście pyszne ( ta moja ułańska fantazja w sypaniu przyprawy do piernika!😉),ale z dekorowaniem to różnie bywa😁

  22. Beata Herbata
    23 grudnia 2018 at 9:49 am

    Dwie tury za nami. Nadal nie wiem czy lepsze grubsze czy cieńsze ha ha Wesołych Świąt!

    • Bea
      24 grudnia 2018 at 9:48 am

      Wszystkie są dobre! 😉

  23. sandicious
    24 grudnia 2018 at 10:59 am

    Pierniczki i piernik mogłabym jeśc i jeść – uwielbiam po prostu ! Już czekam aż zasiąde do wigilijnego stołu i wezmę piernik mojej mamy 😀

  24. Inga
    24 grudnia 2018 at 12:44 pm

    ‚Kocham pierniczki ale u mnie w domu nikt poza mną ich nie je niestety 🙁 dlatego nigdy ich nie ma i musze liczyc ze ktoś mnie nimi obdaruje

    • Bea
      26 grudnia 2018 at 8:03 pm

      Oj to szkoda, mam nadzieję, że nie zabrakło chętnych do obdarowywania 🙂

  25. Krystyna
    24 grudnia 2018 at 2:40 pm

    Oj na ostatnia chwilę już nie zdążę 🙂
    Wesołych Świąt !

  26. Spam2506
    24 grudnia 2018 at 2:54 pm

    Uwielbiam pierniczki jednak nigdy nie mogłam znaleźć dobrego przepisu na nie. Moja babcia robiła dobre. Właśnie pierniki najbardziej kojarzą mi się z świętami

    • Bea
      26 grudnia 2018 at 8:04 pm

      Trzeba próbować, na pewno znajdziesz swój idealny przepis 🙂

  27. Neave
    24 grudnia 2018 at 6:43 pm

    Świetny przepis, pierniczki robiłam tylko raz ale strasznie mi je utrudniał miód i może się zraziłam. Twój przepis go nie zawiera wiec chetnie jutro sprobuje

    • Bea
      26 grudnia 2018 at 8:04 pm

      Miód faktycznie może powodować, że będą twarde, chętnie przeczytam jak Ci poszło z tymi 🙂

  28. I am Emilia
    25 grudnia 2018 at 1:22 pm

    pycha

  29. Karolina z Mamkowo.pl
    25 grudnia 2018 at 2:39 pm

    U mnie w tym roku pierniczki byly tylko… w planach. Na przyszły rok się postaram

  30. Olga
    25 grudnia 2018 at 8:26 pm

    Fajnie mieć taki awaryjny przepis!

  31. Anna
    25 grudnia 2018 at 10:16 pm

    Wyglądają naprawdę pysznie. 🙂

  32. czerwonafilizanka
    25 grudnia 2018 at 11:23 pm

    Wyszły pknie, normalnie ozdoba stołu i mogą być jako dekoracja <3 Pięknych Świąt!

    • Bea
      26 grudnia 2018 at 8:03 pm

      Dziękuję 🙂

  33. Natalia
    26 grudnia 2018 at 12:01 am

    mmmm nabrałam ochoty na pierniczka 😉 a przepis warto zachować na przyszły rok

  34. KrystynaB.
    26 grudnia 2018 at 11:19 am

    Pycha , chętnie zjem :_) Miłego odpoczynku 🙂

  35. Kasia
    26 grudnia 2018 at 3:15 pm

    Wyszly przeurocze. Skad wzielas takie super foremki?!

    • Bea
      26 grudnia 2018 at 8:02 pm

      Czerwone z wyciskanymi wzorkami były dołączone do gotowej mieszanki na pierniki, którą kupiłam w sumie tylko dla tych foremek, a pastelowe kupiłam w zeszłym roku w Kauflandzie 😉

  36. Ewa
    29 grudnia 2018 at 9:19 am

    Właśnie szukałam przepisu na pierniczki – co prawda nie na święta a na Sylwestra. Super, dziękuję 🙂 !

    • Bea
      29 grudnia 2018 at 10:13 am

      Mam nadzieję, że wyjdą obłędne 🙂

  37. Świat Toli
    8 stycznia 2019 at 10:09 pm

    Nigdy takiego nie używałam muszę spróbować.

Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są*