LIFESTYLE

WALENTYNKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

walentynkowe-ciasto-z-truskawkami

Tak jak obiecałam we wpisie z walentynkowymi pomysłami prezentowymi na blogu pojawia się właśnie przepis na walentynkowe ciasto. Niech to będzie święto miłości i słodkości! 

Niewiele jest rzeczy, które smakują tak dobrze jak ciasto upieczone przez ukochaną osobę. Wiem o tym doskonale, bo mąż piecze mi czasem tort na urodziny. Tym razem jednak przepis nie będzie urodzinowy, a walentynkowy i pozwoli Wam na zawędrowanie do czyjegoś serca przez żołądek, a właściwie to przez kubki smakowe.  

Mamy tutaj połączenie ciasta czekoladowego z pysznym kremem kokosowym i truskawkami, czyli klasyczne, idealnie dobrane smaki. Ciasto wychodzi zawsze, ponieważ nie jest to biszkopt to nie opada po upieczeniu, za to jest miękkie i niewiarygodnie smaczne. A do tego każdy powinien docenić nie tylko Wasze wykonanie, ale również fakt znalezienia takich pięknych, pachnących truskawek w środku lutego. Jakby co, to ja swoje kupiłam w Biedronce.  

Przejdźmy więc do dzieła… 


Ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła 
  • 250 g drobnego cukru  
  • 3 duże jajka 
  • 240 g mąki pszennej 
  • 40 g kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%  
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Składniki na ciasto trzeba przygotować sobie wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.  

Sypkie produkty (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) przesiewamy razem do jednej miski. W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej masy i nie przestając miksować dodajemy po jednym jajku, a na koniec wlewamy łyżeczkę ekstraktu waniliowego.  

Mikser możemy odłożyć. Suche składniki i śmietaną dodajemy naprzemiennie, ja zwykle daję po 1/3 i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia wszystkich składników.  

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównujemy. U mnie piekło się 45 minut w temperaturze 180ºC. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrajamy na dwa blaty.  

Krem kokosowy: 

  • 400 ml śmietany kremówki 36% 
  • 150 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych 

Składniki dla krem, dla odmiany od tych na ciasto, powinny być schłodzone. Wszystkie produkty, poza wiórkami kokosowymi, wkładamy do misy i ubijamy na gęsty krem. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy krem łyżką.  

Dodatkowo: 

  • 600 g truskawek 
  • płatki migdałowe do dekoracji 
  • 40 ml likieru malibu 

Na talerzu lub paterze układamy pierwszy blat i nasączamy go lekko alkoholem. Wykładamy 2/3 kremu. Część truskawek, przeciętą na pół, układamy na brzegach, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na środek ciasta. Pamiętajcie też, żeby odłożyć kilka do dekoracji. Wszystko to posypujemy płatkami migdałowymi i układamy drugi blat ciasta, nasączony od spodu. Na wierzchu wykładamy pozostałą część kremu i dekorujemy truskawkami i migdałami.  

Gotowe ciasto do czasu podania trzymamy w lodówce.  

Życzę smacznego i udanego wieczoru walentynkowego. Nie zapomnijcie również o inspiracjach prezentowych, które pojawiły się na blogu wcześniej: POMYSŁY NA WALENTYNKOWE PREZENTY DLA NIEJ I DLA NIEGO 

Inspirowałam się (całkiem mocno) przepisem z mojewypieki.com

61 Komentarze

Komentarze (61)

  1. La Mamma
    9 lutego 2019 at 2:13 pm

    Wygląda obłędnie!

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:09 pm

      Dziękuję 🙂

  2. Holly
    9 lutego 2019 at 3:01 pm

    Cudowne to ciasto. Świetnie nadaje się na tort

  3. StaraPannaZKotem
    10 lutego 2019 at 8:40 am

    Wygląda na ekstremalnie pyszne!❤️ I jakie śliczne, jakie estetycznie doskonałe… nie przestaje mnie zachwycać, jaka Ty jesteś zdolna!❤️
    Życzę Ci cudownych Walentynek!

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:08 pm

      Bo się zarumienię 😉

  4. Anszpi
    10 lutego 2019 at 4:41 pm

    Ucieszyła bym się gdyby mój mąż upiekł mi takie ciasto. Wygląda obłednie

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:09 pm

      Ja też bym się ucieszyła 🙂

  5. Ewa
    10 lutego 2019 at 6:34 pm

    Świetne, wygląda przepięknie!

  6. konfettitime
    10 lutego 2019 at 11:17 pm

    Aż ślinka cieknie, wygląda obłędnie.

  7. NewenglandBlog.pl
    11 lutego 2019 at 12:00 am

    Dzieło sztuki 😍 ciekawa jestem czy mi też wyjdzie takie ładne.

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:09 pm

      Jestem pewna, że tak!

  8. Atrakcyjne wakacje
    11 lutego 2019 at 5:57 am

    Wygląda pięknie, ciekawe jak smakuje 😀

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:07 pm

      Zapewniam, że równie dobrze 😉

  9. sylwia skowyrska
    11 lutego 2019 at 8:44 am

    Będzie pieczone!

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:10 pm

      Super 🙂

  10. Www.NaturalnieAndzia.pl
    11 lutego 2019 at 9:21 am

    Ale mam ochotę na truskawki

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:10 pm

      Ciężko się im oprzeć 🙂

  11. krystynabozenna
    11 lutego 2019 at 10:29 am

    Pięknie i pysznie i w dodatku świątecznie,
    świetny pomysł na taką okazję 🙂

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:10 pm

      Dziękuję 🙂

  12. Edi i Marco Voyager
    11 lutego 2019 at 11:25 am

    Mniam mniam, coś na szybko 🙂 bo w walentynki idziemy do pracy oboje więc czasu nie będzie zbyt wiele. Albo zrobię je dzień wcześniej 🙂

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:11 pm

      Nic mu nie będzie przez jeden dzień 🙂

  13. ladymamma.pl
    11 lutego 2019 at 1:41 pm

    Wygląda obłędnie – pewnie tak samo smakuje! <3 Skuszę się 🙂

  14. Monika Kilijańska
    11 lutego 2019 at 3:48 pm

    Kokosowy krem z truskawkami? Ciekawe połączenie, warto się przełamać.

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:06 pm

      Ja bardzo lubię takie 🙂

  15. Lawendowa
    11 lutego 2019 at 6:28 pm

    Fantastyczny przepis!!! Pozwoliłam sobie skorzystać przed Walentynkami 🙂 ten krem jest obłędnie pyszny. I to malibu no to też zrobiło robotę 🙂 Super, Super i jeszcze raz Pyszne 🙂 Bardzo Ci Dziękuję!!! Słodkich Walentynek 🙂

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:06 pm

      Wow, cieszę się że wyszło i smakowało!

  16. justyna
    12 lutego 2019 at 3:16 pm

    jacie… jakie piękne zdjęcia!!!! 🙂

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:05 pm

      Dziękuję 🙂

  17. Małgosia P
    12 lutego 2019 at 3:19 pm

    Wygląda przepysznie!!!! Robiłam kiedys tort truskawkowy i kompletnie mi nie wyszedł 🙁

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:05 pm

      Oj to szkoda, ale nie poddawaj się 🙂

  18. Aleksandra
    12 lutego 2019 at 8:35 pm

    Wygląda świetnie, ale szkoda, że na razie nie ma truskawek 🙁

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:05 pm

      W sklepach można znaleźć bardzo ładne. Niestety nie polskie, ale też pięknie pachniały 🙂

  19. Weronika Leszczyńska
    12 lutego 2019 at 10:37 pm

    Nie lubimy i nie obchodzimy walentynek ale takie ciasto jest idealne na ten dzień. Uwielbiam piec więc na pewno skorzystam z przepisu :3
    Ja do ciasta czekoladowego jeszcze zawsze dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej 🙂

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:04 pm

      Ciasto bez okazji też chętnie zjadam 🙂

  20. Holistyczne.pl
    13 lutego 2019 at 8:32 am

    Czemu ja tu przyszłam od samego rana? Teraz będę musiała kombinować jak wypić kawę bez tak cudnie wyglądających smakołyków!

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:03 pm

      Trzeba uważać na niebezpieczne treści w internecie 😉

  21. KrystynaB.
    13 lutego 2019 at 8:59 am

    Ciasto na pewno jest smaczne , ale zdjęcia są niesamowite 🙂 Cudowne 🙂

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:03 pm

      Dziękuję 🙂

  22. Atrakcyjne wakacje
    13 lutego 2019 at 1:05 pm

    Idealne na prezent od serca

  23. Dominika D.
    13 lutego 2019 at 1:08 pm

    Ciasto wygląda bajecznie! Z chęcią wypróbuję ten przepis.

  24. MangoMania
    13 lutego 2019 at 1:24 pm

    Piękne zdjęcia tego ciasta:) Dla Was także udanych Walentynek:)

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:03 pm

      Dziękujemy 🙂

  25. czerwonafilizanka
    13 lutego 2019 at 2:03 pm

    Wygląda wybornie:)

  26. Idealna
    13 lutego 2019 at 3:52 pm

    Piękne… Pewnie tak samo smaczne!

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:02 pm

      Zgadza się 😉

  27. Marta
    13 lutego 2019 at 7:16 pm

    O raniuniu, ciacho jest obłędne! Kradnę przepis jak nic, będzie jedzone! 😀

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:02 pm

      Smacznego!

  28. Magda
    14 lutego 2019 at 2:36 pm

    Wygląda przepysznie! 🙂 Taki trochę tort walentynkowy 😉

  29. MamAsiaOgarnia
    14 lutego 2019 at 4:16 pm

    Tak smakowicie wyglada, że nabrałam ochoty na Twoje ciacho! Z okazji walentynek podeślę mężowi przepis, zajadać będziemy we dwoje ; ) miłych walentynek!

    • Bea
      14 lutego 2019 at 6:12 pm

      Mam nadzieję, że ciasto zrobione. Udanego wieczoru 🙂

  30. Sylwia R
    14 lutego 2019 at 4:54 pm

    Myślę, że obdarowany/a byłby bardzo ucieszony z tak słodkiego prezentu ❤️❤️❤️

  31. Kasia J. :)
    14 lutego 2019 at 7:28 pm

    Truskawki i kokos – obłędne połączenie – obłędny wygląd tego ciasta i zapewne obłędny smak – kiedyś będę musiała takie zrobić i wrócę na Twój blog po przepis 🙂

    • Bea
      15 lutego 2019 at 1:55 pm

      Zapraszam 🙂

  32. Agnieszka Ciemińska
    14 lutego 2019 at 8:41 pm

    Na masełku umieszany, przez ukochana osobe udekorowany i pięknie podany. Ciekawa jestem kto sprzatał bałagan w kuchni po pichceniu. 🙂

    • Bea
      15 lutego 2019 at 1:56 pm

      Niestety tym razem ja 😀

  33. Kasia
    14 lutego 2019 at 8:52 pm

    Bea skradłaś moje serce tym ciachem. I jeszcze te truskawki… mmmm

    • Bea
      15 lutego 2019 at 1:56 pm

      Wypróbuj koniecznie 🙂

  34. Agnieszka Ciemińska
    14 lutego 2019 at 9:01 pm

    Pyszne ciacho nie jest złe, ciacho od serca, podane w dzień miłości, magia.

  35. Bookendorfina Izabela Pycio
    15 lutego 2019 at 7:55 am

    Na takie pyszności zawsze chętnie się skuszę. 🙂

  36. Martawteatrze
    15 lutego 2019 at 8:18 am

    Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje:)

    • Bea
      15 lutego 2019 at 1:56 pm

      Zdecydowanie tak 🙂

Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są*