LIFESTYLE

WIOSENNO-WIELKANOCNY TORT BABY BLUE

wiosenno-wielkanocny-tort-baby-blue

Lubicie ciasta z kremem? Bo ja bardzo. Dzisiaj zapraszam na kawałek słodkiej rozkoszy w kolorze baby blue.

Na hasło “ciasto z niebieskim kremem” reaguję raczej dość dziwnie. Od razu mam przed oczami wioskę smerfów i sztuczny posmak w ustach. Ale przeglądając wiosenne inspiracje na Pintereście naoglądałam się pięknych ciast w takim kolorze i zapragnęło mi się takie właśnie przygotować. W swoich zasobach posiadam barwnik w kolorze niebieskim, więc nie było z tym większego problemu. W zasadzie zamawiając barwniki Wiltona w płynie postawiłam od razu na 3 podstawowe barwy, czyli niebieski, żółty i czerwony, dzięki czemu możemy z nich wyczarować praktycznie każdy kolor. Może poza czarnym, bo wymagało by to sporo zachodu. Nawet z czarnym barwnikiem zrobienie czarnego koloru z białego kremu jest trudne. Do dzisiaj pamiętam całe garnki kremu w kolorze szarym i betonowym, które wyprodukowaliśmy zanim osiągnęliśmy prawdziwą czerń. A zamarzyły nam się wtedy cupcake’i z czarnym kremem….

Koniec dygresji. Zapraszam na ciacho. Może będzie miało szansę zrobić furorę na Waszym wielkanocnym stole.

Ciasto to biszkopt z najbardziej podstawowego przepisu, który jednocześnie jest delikatny i świetnie wyrasta. Do tego krem z mascarpone, prosty i nie za słodki, umożliwiający nadanie mu dowolnego koloru, przez co byłam trochę zmuszona do wybrania go do tego przepisu.

Składniki na biszkopt:

  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru (najlepiej drobnego)
  • 4 jajka (u mnie zawsze rozmiar L)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać do nich cukier po jednej łyżce ciągle miksując, a potem żółtka, również pojedynczo i również ciągle ubijając. Na koniec wmieszać delikatnie szpatułką obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiane wcześniej przez sitko.

Masę przełożyć do tortownicy o średnicy około 20 cm. Tortownicę najlepiej wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem, aby ciasto mogło bez przeszkód wyrosnąć. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 C, do suchego patyczka.

Jeżeli biszkopt robi się zbyt brązowy od góry to można przykryć go papierem do pieczenia, ale pamiętajcie, żeby nie otwierać piekarnika przed upływem połowy czasu, bo biszkopt opadnie.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zawsze rzucam nim o ziemię, gdzieś tak z wysokości pół metra, chociaż sama nie wiem czy to naprawdę coś daje. Ale nie zaszkodzi.

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Płatki czekoladowe (u mnie wersja z gorzkiej czekolady)
  • Niebieski barwnik
  • Likier Malibu do nasączenia biszkoptu

Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do masy dodać odrobinę barwnika (dosłownie kilka kropel) i zmiksować dokładnie, żeby sprawdzić kolor. W razie potrzeby dodać więcej, aż do uzyskania pożądanego odcienia. Na koniec wmieszać szpatułką płatki czekoladowe.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy z nich nasączyć Malibu. Radzę nie żałować alkoholu, ponieważ poza płatkami czekoladowymi to głównie on nadaje smak, dlatego ponczujemy od serca. Jak ktoś woli można użyć innego alkoholu np. adwokatu, ale nic kolorowego, bo zabarwi nam biszkopt. Z tego samego powodu nie ma tutaj też żadnych owoców czy dżemu.

Krem dzielimy oczywiście na 3 części i jedną odkładamy na pokrycie wierzchu i boków.

Po zakończeniu składania całości i pokryciu kremem całego ciasta przechodzimy do dekoracji. U mnie były to cukrowe jajeczka i motyle z opłatka dorwane w Aldi. Do tego czekoladowy zajączek z Lindta i można powiedzieć, że tort zyskał świąteczny wymiar.

Smacznego!

82 Komentarze

Komentarze (82)

  1. pożeram strony
    15 kwietnia 2019 at 5:34 pm

    Wygląda jak z najlepszej cukierni <3

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:39 pm

      Dziękuję 🙂

  2. Marlena H.
    15 kwietnia 2019 at 5:36 pm

    Wow. Ale genialny tort! Piękny jest! Napatrzeć się nie mogę. Nigdy nie piekłam tortu na święta. Może kiedyś, bo na te święta już się nie wyrobię. Menu ustalone 😊

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:47 pm

      Według mnie może być nawet po świętach 😉

  3. Joanna
    15 kwietnia 2019 at 5:37 pm

    Prezentuje się wspaniale, jestem przekonana, że równie pysznie smakuje. 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:47 pm

      Dziękuję 🙂

  4. Anszpi
    15 kwietnia 2019 at 6:19 pm

    Pięknie wygląda ten tort, chętnie bym go spróbowała

  5. BlondeKitsune
    15 kwietnia 2019 at 6:22 pm

    Dla mnie takie torciki są zbyt słodkie, ale wygląda cudnie 🙂

  6. Olka
    15 kwietnia 2019 at 7:19 pm

    Wygląda naprawdę pięknie. No i ten delikatny, niebieski kolor nadaje mu dodatkowej lekkości i delikatności. Jak chmurka.

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:48 pm

      Piękne porównanie 🙂

  7. Olga
    15 kwietnia 2019 at 8:42 pm

    Jadlabym… Oczami 🙂

  8. Beata Herbata
    15 kwietnia 2019 at 10:30 pm

    Nie przepadam ogólnie za kremami ale Twój tort podoba mi się i wygląda super 🙂 Wyjątkowo podoba mi się też jego kolor xd

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:51 pm

      Dziękuję 🙂

  9. Magda
    15 kwietnia 2019 at 11:14 pm

    Wygląda pięknie:) Uwielbiam torty i kremy z mascarpone, do tego malibu, brzmi super. Bardzo chętnie wypróbuje:)

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:51 pm

      Malibu to bardzo ważny składnik 🙂

  10. Atrakcyjne wakacje
    16 kwietnia 2019 at 6:13 am

    Wygkafw8 ładnie a smakuje chyba jeszcze lepiej 😀

  11. NaturalnieAndzia
    16 kwietnia 2019 at 7:05 am

    Wygoda przepięknie. Jestem ciekawa jak smakuje 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:47 pm

      Równie dobrze 🙂

  12. Bookendorfina
    16 kwietnia 2019 at 7:57 am

    Ależ apetycznie się prezentuje, z wiosennym powiewem kolorystyki, chętnie taki przygotuję. 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:42 pm

      Cieszę się, że skorzystasz z inspiracji 🙂

  13. emi
    16 kwietnia 2019 at 8:43 am

    jaki fajny tort, wygląda apetycznie

  14. Karolina / Nasze Bąbelkowo
    16 kwietnia 2019 at 8:47 am

    Torcik prezentuje się tak uroczo, że aż szkoda byłoby mi go zjadać 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:43 pm

      Ja musiałam, no trudno 😀

  15. Ewa
    16 kwietnia 2019 at 9:26 am

    Niebieski to jednak mało spotykany kolor dla tortu, ale ciasto wygląda lekko, wiosennie.

  16. Sylwia R
    16 kwietnia 2019 at 10:50 am

    Co za cudo! Tak piękny, że szkoda by było zjeść 😍😍😍

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:43 pm

      Dziękuję 🙂

  17. Joanna
    16 kwietnia 2019 at 11:19 am

    Wyglada pysznie i pięknie

  18. Kornel Tomicki/Trener relacji
    16 kwietnia 2019 at 11:36 am

    „Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zawsze rzucam nim o ziemię, gdzieś tak z wysokości pół metra, chociaż sama nie wiem czy to naprawdę coś daje. Ale nie zaszkodzi.”

    Super opis z humorem 😀

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:43 pm

      Bo przy pieczeniu trzeba mieć dobry humor, tylko wtedy wychodzi 🙂

  19. sylwia
    16 kwietnia 2019 at 12:11 pm

    Ależ piękne kolory, musi być też pyszny!

  20. Marta Flak
    16 kwietnia 2019 at 12:20 pm

    Nie mogę się napatrzeć, jem oczami! 😀 Jest przecudowny!

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:38 pm

      Dziękuję 🙂

  21. Słodkie okruszki
    16 kwietnia 2019 at 2:51 pm

    Wygląda niesamowicie 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:38 pm

      Dziękuję 🙂

  22. Aneta S.
    16 kwietnia 2019 at 3:06 pm

    Wygląda ciekawie, ale ja też jestem sceptycznie nastawiona do niebieskich kremów.

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:46 pm

      Niestety, są one trochę sztuczne.

  23. Małgorzata
    16 kwietnia 2019 at 4:13 pm

    Zdecydowanie jadłabym… wygląda wspaniale i bardzo kusząco 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:45 pm

      Dziękuję 🙂

  24. czerwonafilizanka
    16 kwietnia 2019 at 4:39 pm

    mmmm musi być przepyszny! Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu, ale pominę zbędną chemię czyli barwnik.

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:45 pm

      W smaku nic nie straci, a możesz nawet dodać trochę owoców albo warstwę dżemu, bo nie zaburzy to kolorystyki 😉

  25. Świat Toli
    16 kwietnia 2019 at 9:03 pm

    Wygląda na przepyszny. Moi chłopcy mają niedługo urodziny, trzeba coś upiec.

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:39 pm

      Dla chłopców taki kolor byłby też idealny 🙂

  26. Vademecum Mamy
    16 kwietnia 2019 at 10:08 pm

    Uwielbiam torty. Błękitnego jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:45 pm

      Ja też pierwszy raz zrobiłam i pierwszy raz jadłam.

  27. Łukasz Jarych
    17 kwietnia 2019 at 7:27 am

    Świetny! Zjadłbym 🙂 Gdzie takie sprzedają ? 😉

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:40 pm

      Musisz wpaść na kawę 😉

  28. Atrakcyjne wakacje
    17 kwietnia 2019 at 9:51 am

    Przepiękne kolory

  29. sylwia skowyrska
    17 kwietnia 2019 at 10:05 am

    Zastanawiam się – czemu ludzie są sceptycznie nastawieni do niebieskich kremów?:)

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:40 pm

      To chyba kwestia braku naturalności 😀 Jak smerfne lody 😀

  30. Edi i Marco Voyager
    17 kwietnia 2019 at 10:08 am

    Aż ślinka cieknie. Pychotka po prostu. Mniam i ten kolorek.

  31. ewa
    17 kwietnia 2019 at 11:05 am

    Wygląda przepysznie! Aż chciałoby się jeść 😀

  32. Paulina
    17 kwietnia 2019 at 3:48 pm

    Świetny tort 🙂 Super wygląda 🙂

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:38 pm

      Dziękuję 🙂

  33. StaraPannaZKotem
    17 kwietnia 2019 at 5:06 pm

    Ten niebieski barwnik mnie lekko niepokoi, ale ja generalnie po prostu francuski piesek jestem😉
    Plus niezbyt lubię ciasta z kremem, bo jestem zgorzkniałym zgredem i to dla mnie za dużo słodyczy!😜
    Ale wyglada pięknie, a zdjęcia to już bym w ogóle wydrukowała!❤️

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:41 pm

      Jak nie lubisz ciast z kremem to co Ty jesz? 😀 A co do barwnika to ja lubię się nimi bawić, ale ja się śmierci nie boję 😀

  34. MangoMania
    17 kwietnia 2019 at 6:36 pm

    Ja nazywam takie piękne torty – arcydziełami:)

    • Bea
      17 kwietnia 2019 at 9:37 pm

      Dziękuję 🙂

  35. Dominika D.
    17 kwietnia 2019 at 10:28 pm

    To ciasto wygląda bajecznie. Będę musiała je kiedyś zrobić.

    • Bea
      18 kwietnia 2019 at 8:41 pm

      Polecam 🙂

  36. paulina
    17 kwietnia 2019 at 10:29 pm

    ojej jaki on piękny! małe dzieło sztuki!

    • Bea
      18 kwietnia 2019 at 8:40 pm

      Dziękuję 🙂

  37. Małgorzata
    17 kwietnia 2019 at 10:32 pm

    Jest cudowny i te fantastyczne kolory…

  38. Marcin
    17 kwietnia 2019 at 10:44 pm

    Mniam

  39. ladymamma.pl
    17 kwietnia 2019 at 11:01 pm

    O rany! Wygląda cudnie! <3 Taki idealnie instagramowy 😉

    • Bea
      18 kwietnia 2019 at 8:41 pm

      Hehe, nawet pinterestowy 😀

  40. Aneta
    18 kwietnia 2019 at 4:29 am

    Prezentuje się zacnie, aż trudno uwierzyć, że może być wykonany w domu.

    • Bea
      18 kwietnia 2019 at 8:42 pm

      Dla dowodu nawet dałam jedno zdjęcie kuchennego bałaganu 😀

  41. Atrakcyjne wakacje
    18 kwietnia 2019 at 6:00 am

    Dzisiaj spróbujemy zrobić. Ciekawe czy wyjdzie 😀

    • Bea
      18 kwietnia 2019 at 8:42 pm

      Daj znać 😀

  42. Mokka
    18 kwietnia 2019 at 11:26 am

    Wygląda obłędnie!

    • Bea
      18 kwietnia 2019 at 8:42 pm

      Dziękuję 🙂

  43. Inga
    21 kwietnia 2019 at 1:26 pm

    Jejku jaki on piękny! Zapisałam sobie link i jak dorobię się normalnego piekarnika to z pewnością go upiekę 😉

  44. Old memoria
    24 kwietnia 2019 at 9:11 am

    Raczej nie na moje umiejętności, ale weszłam sobie tutaj podziwiać. Przepięknie ten tort wygląda, normalnie cudo 🙂 Aż szkoda byłoby go zjeść.

    • Bea
      26 kwietnia 2019 at 9:12 pm

      Ja tam jednak zjadłam, bez skrupułów 😀

  45. S
    24 kwietnia 2019 at 11:35 am

    Przecudne. A jeśli chcesz mieć niebieski naturalny barwnik to polecam extrakt z klitorii ternateńskiej. Ale mimo wszystko twój tort jest czadowy.

    • Bea
      26 kwietnia 2019 at 9:11 pm

      Dziękuję, również za podpowiedź 🙂

  46. krystynabozenna
    28 kwietnia 2019 at 11:28 am

    Od czasu do czasu można , a dlaczegóż nie ? Pycha 🙂

    • Bea
      30 kwietnia 2019 at 2:56 pm

      Jasne, że można 😉

  47. Bielecki.es
    2 maja 2019 at 12:57 am

    Biorę przepis w ciemno 😉

  48. Ewa
    18 maja 2019 at 4:49 pm

    Ojej ale smakowity, chyba zrobię córce na urodziny 😉

  49. Małgorzata
    18 maja 2019 at 10:55 pm

    Wow prezentuje się niesamowicie!!! Jadłabym 🙂

    • Bea
      20 maja 2019 at 7:58 pm

      Dziękuję 🙂

Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są*